Lilith in astrograma natala si in tranzit

1. Cine este LILITH? Importanţa ei în studiul astrologic. Identificarea astrală a lui Lilith: asteroidul Lilith, Dark Moon Lilith sau Luna Întunecată, Luna Neagră, Steaua fixă Algol.


Un istoric al "Zeiţei Întunericului" sau Lilith, cum mai este denumită Luna Neagră, aparţine doamnei Kelly Hunter, astrolog, psiholog şi dramaturg american contemporan, care a studiat îndeaproape influenţele astrale ale lui Lilith în urma unor experienţe personale.

Lilith a fost asociată unor zeităţi din mitologie ca Persephona sau Hecate, care înainte de toate erau expresia puterii feminine a divinităţii, creatoare a forţei vieţii. Numele de Lilith a apărut în legendele sumeriene acum 5000 de ani, ca nume dat unei creaţii a Zeiţei Inanna, Regina Paradisului. Pentru nesupunerea ei ea a fost alungată în pustietate. De asemeni, în legende iudaice Lilith este întâlnită ca fiind prima soţie a lui Adam, pe care Dumnezeu l-a alcătuit din pământ dar de o puritate diferită. Astfel, Adam, care fusese clădit din pământ curat, pur, a pedepsit-o pe Lilith pentru nesupunerea ei, exilând-o lângă Marea Roşie. Acolo ea a dat naştere unor demoni, împreunându-se cu spirite ale răului. (Eva a fost cea de-a doua soţie a lui Adam, alcătuită de Dumnezeu dintr-o coastă a acestuia, deci o creaţie complet supusă sau subordonată.) De atunci, motivată de suferinţa sa, Lilith se întoarce în secret încercând să se răzbune ucigând copii, aducând vise care îl secătuiesc pe om de puteri.

Cu alte cuvinte, Lilith este o creaţie a divinităţii, alcătuita ca jumătate a întregului, din substanţă materială primară, grosieră, instinctuală, dar purtătoare a forţei şi miracolului vieţii. De aceea consider că nu putem face abstracţie de prezenţa ei în studiile astrologice, atâta vreme cât, în cele 3 sau 4 forme în care este percepută ca influenţa astrală, ea produce efecte şi acestea au fost consemnate în studii de specialitate atât de astrologi romani, cât şi străini. Rolul ei este foarte important în definirea unor aspecte ce ţin de latura ascunsă, inconştientă dar foarte activă a fiinţei umane.

Kelly Hunter o defineşte în concepţia sa ca fiind: "? Copacul vieţii, ce oferă adevărata înţelegere (sau percepţie), mai bună decât cunoaşterea propriului ego. Ea ne ajută să înţelegem prin experienţe directe, dacă o vom însoţi dincolo de teamă, anxietatea, fobiile din trecut, dincolo de teama de necunoscut, dincolo chiar de teama noastră de moarte."

Asteroidul Lilith, care orbitează între Marte şi Jupiter are un ciclu de rotaţie în jurul Soarelui de circa 4 ani. Efemeridele acestui asteroid pot fi găsite în "Asteroid Goddesses" - Demetra George & Douglas Bloch, 1986. În aceeaşi lucrare, Lilith este descrisă ca semnificând resentimentele şi furia, mania interioară, adică sentimente neexprimate, reprimate mai mult sau mai puţin conştient. De asemeni, ea are rolul să ne atragă atenţia să echilibrăm tentaţia confruntării sau despre principiul egalităţii în relaţiile de parteneriat. Important de ştiut este faptul că un asteroid Lilith puternic în harta natală poate indica o persoană care nu se integrează cu uşurinţă în viaţa socială, alegând să trăiască izolat sau chiar ca un exilat al comunităţii.

Dark Moon Lilith sau Luna Întunecată este considerată un fel de al doilea satelit care se învârte în jurul Pământului, şi a cărui existenţă este controversată. Datele astronomice şi efemeridele, pe care unii autori le consideră că sunt cunoscute, ne pot impresiona mai puţin, comparativ cu modul în care ei arăta că ne influenţează viaţa. Întrucât prezenţa ei se observă în fazele de Luna Noua şi de Luna Plină, mai precis în momentele de eclipsă, şi ea nu reflectă lumina solară, ci dimpotrivă o absoarbe, eu cred că influenţele ei sunt similare efectelor suprapunerii Lunii peste discul Soarelui, la eclipsa de Soare, şi opacizării Lunii prin intermediul Pământului la eclipsa de Luna. Astfel, comparativ cu Luna, care simbolizează sufletul, afectivitatea sau latura interioară cu sensibilităţile şi emoţiile noastre, această Lilith reprezintă instinctele primare impersonale de natură creativă, diferite de latura noastră fizică sau emoţională, ca un "dat" al caracterului individului. Delphine Jay, un alt astrolog american, o consideră în mod distinctiv impersonală. Efectul ei poate fi negativ dacă fiinţa este canalizată strict pe această latură şi se detaşează de de orice interacţiune umană, respectiv, un obiectiv este atins depăşind orice bariere care ţin de viaţă socială, morala, condiţiile reale sau oamenii care pot fi afectaţi. Poziţia ei într-o harta astrală arată, deci, locul unde am putea obţine o creştere personală depăşind limitele obişnuite, amintindu-ne nişte capacităţi extraordinare cu care am fost înzestraţi înaintea incarnării spiritului şi trebuie subliniat efectul distructiv pe care îl poate produce în cazul utilizării ei în extreme.

Luna Neagră, o altă Lilith cu semnificaţie, de asemeni, negativă în aprecierile şi constatările celor mai mulţi astrologi, reprezintă nu un corp ceresc, ci un punct determinat geometric, adică al doilea focar al orbitei Lunii, în celălalt fiind Pământul. Poziţia ei indică constant direcţia în care distanţa dintre Pământ şi Luna (care orbitează pe o elipsă) este maximă. Aceasta este cea de-a treia Lilith, care este localizată în horoscopul natal şi pe care cei mai mulţi astrologi o interpretează ca fiind unul din elementele karmice importante de analizat. Din punct de vedere energetic, Luna Neagră este un punct de echilibrare energetică a Pământului deoarece ea interacţionează cu întreg sistemul Soare-pământ-lună:

"Ca un al doilea centru de referinţă, ea dă un sens ritmului vieţii pe Pământ, preluând dinamica relaţiilor interumane, dincolo de influenţa energetică Luna-Venus natală, într-o dimensiune mai subtilă care este esenţială vieţilor noastre. Din acest motiv, Luna Neagră are un impact puternic asupra dinamicii relaţiilor interumane"
Kelly Hunter-(The Mountain Astrologer)

Odată cu înţelegerea şi conştientizarea cauzelor care traumatizează existenţa, omul poate deveni purtătorul unui potenţial creativ, relaţional nefolosit şi neexplorat până atunci.

A patra Lilith ar putea fi considerată, cel puţin privind prin prisma semnificaţiei negative pe care a primit-o, Steaua Fixă Algol din constelaţia Perseidelor (denumită Lilith de astrologii iudei). Aşa a fost privită din antichitate, ca fiind ochiul obiectiv al naturii interioare, care demască visele pe care nu îndrăznim să le materializăm. Ea explorează sufletul până la esenţa, descoperind iluziile şi modul de a ne apăra. În acest fel putem să exploatăm pozitiv un element astral catalogat ca fiind malefic, alimentând astfel căile de evoluţie spirituală ale fiinţei.

Toate aceste energii împreună (şi fiecare în parte, particularizând), de care astrologii pot ţine seama în studiile lor, indică energii impersonale necesare deschiderii mentale sau a acelor canale de purificare şi spiritualizare a corpului nostru emoţional. Cu alte cuvinte, toate experienţele delicate ce pot fi induse de aceste puncte şi corpuri cereşti sunt menite să evidenţieze reacţiile noastre de negare a dorinţelor care ne individualizează sufleteşte, reprimarea trăirilor puternic interiorizate sau a sexualităţii, scăldarea în iluzii şi dărâmarea lor prin lovituri dureroase.


2. SEMNIFICAŢIA LUNII NEGRE (LILITH) ÎN HOROSCOPUL NATAL ŞI EFECTELE TRANZITULUI SAU  

Semnificaţia Lunii Negre în funcţie de poziţia în Semn şi Casa în horoscopul natal.

Aşa cum este ea definită în manualele de astrologie în prezent, Luna Neagră este elementul karmic ce indica sectorul de viaţă şi felul în care cineva este constrâns să depăşească o datorie karmică, la care spiritul său este supus în această existenţă. O definiţie comună care îi este atribuită este aceea de ispită, de tentaţie a răului, ca şi însuşirile vicioase pe care omul le poate manifesta şi în faţa cărora se declară neputincios. O altă interpretare este aceea de loc din Horoscopul Natal unde un bărbat se manifestă feminin, iar o femeie, masculin. Incapacitatea de autocontrol se datorează într-o primă fază manifestării inconştiente a unor astfel de atitudini. Totuşi, pe măsură ce omul se confruntă cu efectele negative ale acţiunilor sub influenţa lui Lilith, el îşi poate conştientiza greşeala, cu atât mai mult cu cât tendinţa este aceea de a repeta aceleaşi greşeli.

Studiul astrologic al hărţii natale este un mijloc foarte eficient de a fi avertizat cât mai devreme posibil asupra semnificaţiei şi influenţei pe care Luna Neagră o va exercita asupra nativului. În interpretarea semnificaţiei pe care o are Luna Neagră în horoscopul natal trebuie ţinut seama de următoarele elemente:

  • Tipul de karmă ce-i revine individului să-l parcurgă de-a lungul vieţii, ceea ce rezultă din relaţia Soare natal-Ascendent;
  • Casa astrologică sau sectorul de viaţă în care ea va acţiona;
  • Semnul zodiacal în care se găseşte;
  • Aspectele pe care ea le face cu planetele sau punctele importante ale hărţii astrale.

Un studiu bine fundamentat ţine seama de toate aceste elemente în ansamblu iar aspectele unghiulare dintre Luna Neagră şi planete indică modalitatea în care intervin evenimentele dar şi căile pe care nativul le are la dispoziţie pentru o reacţie pozitivă.

Există manuale de astrologie care prezintă semnificaţiile pentru Casele şi Semnele în care se poate găsi Luna Neagră, ca şi interpretarea de principiu a aspectelor. Totuşi se prezintă extrem de puţin sau chiar se face abstracţie de semnificaţia ocultă a Lunii Negre. (Lilith este supranumită "femeia lui Satan" iar legendele menţionează acţiunile ei oculte, ascunse, distructive).

Personal, consider că acesta este un domeniu pe care astrologia occidentală îl abordează mai puţin, riscând astfel să piardă din vedere una din cauzele care determină datoriile karmice, ca şi o pârghie care ne conduce în sens unic spre o viaţă religioasă şi credinţa în Dumnezeu. Spun acest lucru deoarece, conform principiului dualităţii lucrurilor, răului ocult nu i se poate opune decât binele divin.

Pornind de la principiul că semnificaţia Lunii Negre trebuie să indice acel potenţial blocat, negat, respins sau pur şi simplu neexplorat de către individ, vom corela elementele enumerate mai sus şi vom trage următoarea concluzie: Experienţele, evenimentele, ispitele şi slăbiciunile care sunt adevărate provocări şi care tind să se repete într-o formă sau altă pană la stadii de suferinţă acută sau chiar distructivă, trebuie să aibă ca rezultat efortul propriu de a reacţiona în sens invers tendinţei cu conotaţie negativă din punct de vedere RAŢIONAL, MORAL, RELIGIOS, RELAŢIONAL, UMANITAR, SPIRITUAL, sensul acţiunii fiind atât către sine, cât şi către ceilalţi.


3. SEMNIFICAŢIA LUNII NEGRE (LILITH) ÎN HOROSCOPUL NATAL ŞI EFECTELE TRANZITULUI SAU 


Efectele tranzitelor în raport cu Ascendentul, Mijlocul Cerului, Soarele, Luna, etc.

Mişcarea Lunii Negre

Poziţia Lunii Negre se modifică odată cu deplasarea orbitei Lunii şi efectuează o rotaţie completă pe zodiac în 8 ani şi 10 luni, ceea ce echivalează cu o şedere de circa 9 luni într-un Semn. Studiul efemeridelor arată o poziţie medie (Mean) şi o poziţie reală (True), între care diferenţă poate fi chiar mai mare de 30?, respectiv cele două pot fi în Semne diferite.

Desele retrogradări pe care Luna Neagră le face, ca şi amplitudinea mare între cele două poziţii indicate, i-au condus pe unii astrologi la interpretări diverse ale tranzitelor Lunii Negre. Faţă de studiile asupra tranzitelor care se găsesc publicate de către diverşi autori mi se pare demnă de reţinut opinia lui Kelly Hunter, anume ca indicii interesante despre semnificaţiile tranzitelor Lunii Negre putem obţine cu ajutorul Simbolurilor Sabiene ale gradelor. Personal cred că simbolurile asociate punctelor maxim de retrogradare şi minim de întoarcere în mişcare directă arată relaţia ce se poate stabili cu planetele sau punctele importante din horoscopul natal, pe care Lilith le tranzitează.

Efectele tranzitelor Lunii Negre

În funcţie de tipul aspectelor pe care Luna Neagră le face în tranzit se pot produce:
În cazul conjuncţiilor cu planetele, accentuarea laturii materialiste a acestora în detrimentul vieţii spirituale;

În cazul conjuncţiilor cu elementele care au o încărcătură karmică în horoscopul natal sau la trecerea peste axele principale (AS-DS şi MC-FC), sunt generatoare de pedepse karmice, adică acele "întâmplări" asupra cărora omul nu mai posedă nici un control, sau fatalitatea pe care nu o înţelege şi i se pare nedreaptă din moment ce nu a avut posibilitatea de acţiona în virtutea Liberului Arbitru. Desigur că evenimentele respective se manifestă strict în raport cu evoluţia spirituală a fiinţei respective şi cu credinţa sa în Dumnezeu, întrucât Divinitatea este aceea care decide în ultimă instanţă momentul producerii acestor penitenţe sau pedepse. Există astfel perspectiva ca o fiinţă să ajungă prin autocontrol, credinţa în Dumnezeu şi evoluţie spirituală, să-şi depăşească destinul, în sensul că efectul influenţelor astrale ca urmare a tranzitelor peste horoscopul natal să fie nul. Este un ideal de atins aici, pe care prea puţin ni-l propunem?

În cazul aspectelor pozitive, trigon şi sextil cu planetele sau axele principale ale Horoscopului Natal, pot surveni momente în care să se poată rezolva favorabil diverse datorii karmice, respectiv printr-o susţinere astrală de acest fel omul este ajutat să îşi achite aceste datorii sau să îşi înţeleagă greşelile karmice.

În cazul aspectelor negative, opoziţii sau cuadraturi din timpul tranzitelor, se pot produce cele mai delicate încercări pe care zestrea astrală de la naştere le preconizează, acelea care au un sens ireversibil în această existenţă, adică nimic nu mai poate fi reluat sau îndreptat.

Identificarea momentelor dificile se poate face şi prin analiza progresiilor ca şi prin identificarea momentelor de repetare a aspectelor din harta natală, la fiecare ciclu al Lunii Negre. Experienţele de acest tip, care au acea încărcătură tragică ce marchează sufleteşte şi în urma cărora omul poate înţelege viaţa dintr-o altă perspectivă, negată sau neabordata de el până atunci, poate constitui o treaptă esenţială în creşterea sa spirituală: deblocarea capacităţii sale de a lega şi de a dezvolta relaţii interumane echilibrate şi armonioase, curajul de manifestare reală a personalităţii ca şi a laturilor interioare, sufleteşti, exprimarea talentelor şi creativităţii, a capacităţii previzionale, etc.

Tranzitul lui Lilith peste Axele principale ale Horoscopului Natal, ca şi peste Soare şi Luna sau planetele importante - guvernatorul AŞ, planeta focar, planeta dominantă, planeta incisivă, peste Stelium sau peste elementele karmice care au o încărcătură majoră de lecţii ce vor fi asimilate prin suferinţă - presupune o ispitire sau o provocare a nativului în direcţia pe care o reprezintă punctul său planeta respectivă. Accentuarea slăbiciunilor, dorinţelor şi inclinaţiilor negative, a viciilor, a îndepărtării de Dumnezeu, a manifestărilor care se răsfrâng dureros asupra semenilor, ca şi a incapacităţii de a se desprinde din cercul vicios al propriilor sale limite, sunt câteva din efectele acestor conjuncţii. Desigur că aceste tranzite trebuie analizate în ansamblu, cu toate elementele prezente şi care activează asupra Horoscopului Natal la un moment dat. Descifrarea posibilităţilor de reacţie a individului în sensul pozitiv revine atât astrologului cât şi persoanei respective, în funcţie de stadiul evolutiv la care se află, de numărul greşelilor comise în aceeaşi direcţie.

Ideea unor astrologi că tranzitul Lunii Negre peste axele principale ale horoscopului, ca şi peste anumite planete importante, aduce întâmplări la care Liberul Arbitru al omului este nul, ca şi cum fatalitatea ar fi ceva deja prescris, de neocolit, contravine principiului Cauză-Efect privit în ansamblu cu acţiunea Divinităţii asupra omului la nivel individual dar şi la nivel macro, adică asupra umanităţii în general.

Din punctul meu de vedere, omul dispune de Liberul Arbitru iniţial, dar dreptul la opţiunea pozitivă nu este etern, sau cu cât greşelile se acumulează şi se repetă, cu atât tinde către zero ponderea Liberului Arbitru sau a şanselor de a controla evenimentele.

(de Florina Marin)